Истории от работното място

Фирмата ни е редовна, ама ще ти плащаме на ръка...

Сподели
Здравейте!

Пише ви един обикновен средностатистически 26-годишен българин от Велико Търново.

Наскоро завърших висшето си образование и, както една намаляваща част от българите, реших да не напускам страната, а да остана тук и да започна работа. Вече имам три години трудов стаж зад гърба си.

Поводът, по който Ви пиша това писмо, е нещо, на което мисля, че трябва да обърнете внимание.

А сега по същество. В цели сектори от икономиката работодателите изплащат трудовото възнаграждение на служителите си не по банков път, а "на ръка". Това, само по себе си, не би трябвало да е проблем за когото и да е, освен ако не беше на лице порочната практика да се спестяват пари от осигуровките на служителите. Това е единствената причина за работодателите.

Тук е мястото да кажа, че откакто присъствам на трудовия пазар в България, аз съм потърпевш на това ощетяване. Моите приятели също.

Но следствията от това "спестяване" от страна на работодателите са много по-задълбочени. Ако един млад човек като мен, например, реши да кандидатства за жилищен кредит, той няма как да докаже пред която и да е банка, че получава реална заплата от 1000 лв, примерно, при фактически документирани 600 лв, върху които работодателят е решил да ме осигурява.

Това, разбира се, е само една от десетките проекции на следствията, предизвикани от плащането "на ръка". Аз искрено вярвам, че едно евентуално задължително плащане на трудовото възнаграждение по банков път може ако не да изкорени тази порочна практика, то поне да я затрудни.

Надявам се да поразсъждавате по този казус и да направите каквото можете. Например - настоявайте да ви плащат по банков път; настоявайте да ви осигуряват на реалната ви заплата и т. н.

Ако имате познат, който е обществена личност - накарайте го да даде гласност на този проблем.

България продължава да е не само най-бедната, но и най-корумпираната страна в ЕС.

От нас зависи дали и занапред ще бъде такава.

Добави коментар

Моля, не споделяйте лична и контактна информация за вас или други лица (телефони, skype, e-mail, други)! Ако публикувате коментар като регистриран потребител, другите потребители могат да ви пращат лични съобщения.

Коментари (0)